Tanken som teller

SKILLER UT MIKROPLAST : På standen i Lillestrøm hadde MicroWash UB med seg beviset på at tanken gir effekt: en liten flaske fylt med mørk mikroplast tappet fra tanken etter tre runder med klesvask. Foto: Newslab

SKILLER UT MIKROPLAST: På standen i Lillestrøm hadde MicroWash UB med seg beviset på at tanken gir effekt: en liten flaske fylt med mørk mikroplast tappet fra tanken etter tre runder med klesvask. Foto: Newslab

 
 

Du kan ikke vaske miljøsamvittigheten din ren. Men med denne løsningen kommer du kanskje litt nærmere.

 

MicroWash UB

Hva: Ungdomsbedrift som ble startet i 2018 av fem elever ved Thora Storm videregående skole i Trondheim. Selskapet har utviklet en løsning som kutter mikroplastutslipp fra vaskemaskiner.

FORRETNINGSIDÉ: En tank som fungerer som et mellomledd mellom vaskemaskinen og avløpsrøret, der mikroplasten skilles fra vannet som renner ut i avløpet.

LES MER om MicroWash UB her!

Visste du at noen av fibrene som løsner når du vasker klær til slutt ender opp på matfatet ditt? Det, og flere skremmende fakta, fant gjengen i MicroWash ut av da de skulle starte sin ungdomsbedrift.

Da de fem elevene på entreprenørskapslinja ved Thora Storm videregående skole i Trondheim skulle komme frem til en idé for bedriften, hadde de allerede bestemt seg for at de ville gjøre noe for miljøet.

– Vi har vært engasjerte helt siden vi oppdaget hvor stor klimautfordringen faktisk er. Og da vi innså at den voksne generasjonen har visst om dette lenge uten å gjøre så mye med det, ble vi enda mer bestemte på at vi må gjøre noe selv, forteller Dina Flått, som er daglig leder i MicroWash.

Og dette «noe» som gjengen ville gjøre var jammen ikke småtterier:

– Vi hadde lyst til å ta for oss en av de store miljøutfordringene, og fant raskt ut at utslipp av mikroplast fra syntetiske tekstiler er det største miljøproblemet innenfor husholdning, forteller Dina.

 
MICROWASH UB : MicroWash består av fem elever fra Thora Storm videregående skole i Trondheim: Sofie Broum, Cecilie Uttian, Dina Flått, Jenny By og Ingeborg Solvoll. Foto: Ungt Entreprenørskap.

MICROWASH UB: MicroWash består av fem elever fra Thora Storm videregående skole i Trondheim: Sofie Broum, Cecilie Uttian, Dina Flått, Jenny By og Ingeborg Solvoll. Foto: Ungt Entreprenørskap.

 

Mikroplast påvirker næringskjeden

Ifølge Miljødirektoratet slipper Norge ut 8000 tonn mikroplast i året. Rundt en tiendedel av dette kommer av at plastfiber fra klærne våre løsner under vask og renner gjennom avløpsrør ut til havet. Når fisk og andre organismer forveksler fibrene med mat, havner plasten i næringskjeden.

– Vi fant også ut at en del av dette også havner i jordbruket, noe som går ut over matsikkerheten vår, forteller Flått.

Gjengen i MicroWash gikk hardt til verks, og fant mye informasjon om problemstillingen på internett. Men de var sultne på enda mer kunnskap. Derfor tok de kontakt med fagpersoner i NTNU, SINTEF og samarbeidspartneren GK Rør.

 

Inspirert av restaurantbransjen

Samtalene med eksperter gjorde ikke bare at ungdommene ble mer opplyste. Det hjalp dem også med å ta et viktig skritt nærmere en løsning på problemet:

– Vi hadde i utgangspunktet tenkt til å lage et slags filter, som skulle filtrere ut mikroplasten. Men så nevnte GK Rør hvordan man i restauranter bruker fettutskillere for å skille fettet fra vannet. Da innså vi at vi kunne bruke det samme prinsippet i vårt produkt, forteller Dina.

Mikroplast har nemlig – i likhet med fett – lavere tetthet enn vann, noe som fører til at mikroplasten vil flyte opp og legge seg i toppen av vannet.

 

Ville det fungere?

Dermed startet utviklingen av en tank som skulle fungere som et mellomledd mellom vaskemaskinen og avløpsrøret. Hit skulle vannet fra vaskemaskinen renne inn, før fysikken sørget for at vannet og mikroplasten skiltes ad.

I toppen av tanken ville det dannes et område uten vannstrømminger, der mikroplasten skulle samle seg. Fra dette området monterte de en kran, der man kunne tappe ut mikroplastslammet.

Dina forteller at ideen nesten virket for enkel til å være sann. Kunne de virkelig bidra til å løse et komplisert miljøproblem ved hjelp av grunnleggende fysikklover?

– Vi var jo spent på om det faktisk ville fungere. Derfor var det viktig for oss å utvikle en prototype, slik at vi fikk testet det ut.

Samarbeidspartnerne til MicroWash hjalp dem med å få på plass den første prototypen av produktet, slik at de kunne teste ut løsningen i praksis.

– Og det fungerte jo faktisk!

 
STOLTE GRÜNDERE:  Disse ungdommene kan ha funnet løsningen på et stort miljøproblem.

STOLTE GRÜNDERE: Disse ungdommene kan ha funnet løsningen på et stort miljøproblem.

 

Skal bli en naturlig del av folks hverdag

Men en smart løsning nytter ikke om det er strevsomt for folk å ta den i bruk. Dina forteller at de visste at det allerede fantes andre produkter på markedet som tar for seg den samme problematikken. Et av dem er vaskeposer som lages av selskapet Guppyfriend.

– Det er også en god løsning, men vi opplever at den ikke er så veldig brukervennlig. Da må man legge klærne i en vaskepose med begrenset plass hver gang man skal vaske klær. Dessuten er den vanskelig å rengjøre posen, noe som fører til at man må kjøpe nye poser etter hvert, forteller Dina.

Ungdomsbedriften slo derfor fast at løsningen deres måtte være enkel å bruke for å faktisk kunne utgjøre en forskjell.

Vi har laget en løsning som gjør at man kan vaske klærne sine akkurat som før. Den krever bare en engangsinvestering, og deretter at man tømmer tanken en gang i halvåret.
— MicroWash UB

Vinnere av Bærekraftprisen

Ungdommene fra Trondheim imponerte virkelig juryen under NM i ungdomsbedrifter. Det førte til at de stakk av med topplasseringen i bærekraftkategorien – en utmerkelse de virkelig satte pris på.

– Det var veldig godt å få en bekreftelse på at dette kan ha en positiv påvirkning på miljøet. Vi har jo hatt fokus på miljø helt fra starten av, så det var et stort øyeblikk for oss, forteller Dina.

Selv om skoleoppgaven har kommet til en ende, stopper ikke reisen der for Microwash UB.

– Nå snakker vi med investorer og produsenter og ser på mulighetene for å produsere produktet vårt, forteller Flått, som ikke ser noen utfordring i å fortsette som gründer ved siden av videregående skole.

 
VANT BÆREKRAFTPRIS : Gjengen i MicroWash fikk ros av bærekraftjuryen for å ha funnet ”en helt ny og overraskende løsning på et stort, globalt miljøproblem, hvor det i dag ikke finnes en god nok løsning”. Foto: Ungt Entreprenørskap.

VANT BÆREKRAFTPRIS: Gjengen i MicroWash fikk ros av bærekraftjuryen for å ha funnet ”en helt ny og overraskende løsning på et stort, globalt miljøproblem, hvor det i dag ikke finnes en god nok løsning”. Foto: Ungt Entreprenørskap.

 

MicroWash sine bærekraftige tips til deg som skal starte ungdomsbedrift:

  • I oppstartsfasen kan det være lurt å ta en titt på FNs bærekraftmål for å få inspirasjon. Vi valgte for eksempel først og fremst å fokusere på bærekraftmålet «Liv under vann». På FNs hjemmesider finnes det også masse nyttig informasjon om bærekraftig utvikling.

  • Skaff dere mest mulig kunnskap om miljøproblemet dere jobber med. Bruk statistikk, les forskningsrapporter og ta kontakt med forskere og eksperter som sitter på enda mer kunnskap.

  • Jobb mye med samholdet i gruppa. Et godt samarbeid får opp motivasjonen og skaper fremdrift. Alle har jo tross alt det samme målet.

  • Sørg for at produktet deres i tillegg til å være miljøvennlig også er brukervennlig. Da vil det lettere kunne integreres i hverdagen til kundene og faktisk være med på å utgjøre en forskjell.