En rå hit

EcoSound har laget en høyttaler i eik som kan brukes uten batterier eller strømtilkobling. Ved å putte en smarttelefon i høyttalerens åpning, vil lydbølgene fra telefonen bevege seg slik at frekvensen øker og lyden forsterkes.

EcoSound har laget en høyttaler i eik som kan brukes uten batterier eller strømtilkobling. Ved å putte en smarttelefon i høyttalerens åpning, vil lydbølgene fra telefonen bevege seg slik at frekvensen øker og lyden forsterkes.

 
 

Går det an å høre på musikk på en bærekraftig måte? Ungdomsbedriften EcoSound har bevist at svaret på det er ja!

 

EcoSound UB

HVA: Ungdomsbedrift som ble startet på Drottningborg videregående skole i Grimstad i 2016, og nå har etablert seg som aksjeselskap. Selskapet tilbyr en miljøvennlig høyttaler til mobilen, som verken går på strøm eller batterier. Bak selskapet står Marie Weydahl, Julie Espenes, Andrea Haugesten, Mari B. Brødsjømoen, Solveig Javenes Flaa og Maria Thorsen.

FORRETNINGSIDÉ: Produsere en miljøvennlig høyttaler til mobilen som gir folk mulighet til å høre på musikk med god samvittighet.

LES MER om EcoSound her, og se innslaget fra da jentene ble intervjuet på God morgen Norge her.

 

De hadde lyst til å skape en trend. En trend som kunne påvirke folk til å ta små, miljøvennlige valg i hverdagen og ha en positiv effekt på miljøet.

Det var utgangspunktet da Marie Weydahl og fem medelever på Drottningborg videregående skole i Grimstad skulle starte ungdomsbedrift i 2016.

I jakten på en forretningsidé rådførte de seg med venner og familie, og prøvde å finne ut hvilke hverdagssysler som kunne løses på en mer bærekraftig måte. Og plutselig kom en kollega av en av foreldrene opp med noe smart: «Kunne man tilvirke en høyttaler til mobilen som forsterket lyd helt uten strøm eller batterier?»

Det kan være veldig vanskelig å komme opp med en god idé i starten, men selv små ideer kan bli veldig store
— Marie Weydahl, EcoSound

Jentene undersøkte litt, og fant ikke bare ut at det var mulig – men også at det var noen som hadde kommet dem i forkjøpet og allerede laget en slik høyttaler, blant annet i Sveits og USA. 

– Ingen hadde derimot laget en slik høyttaler i Norge, og de variantene som fantes på det utenlandske markedet var kun tilpasset én telefontype – slik at man var nødt til å kjøpe en ny høyttaler hver gang man byttet mobil, forteller Marie.

De bestemte seg for å ta utfordringen; å produsere en strømløs høyttaler til det norske markedet – som i motsetning til de utenlandske modellene var kompatibel med flere ulike mobiltelefoner.

Ungdomsbedriften EcoSound var født!

EcoSound består av Maria Thorsen (produktsjef), Solveig Javenes Flaa (salgssjef), Mari B. Brødsjømoen (økonomisjef), Andrea Haugesten (markedssjef), Marie Weydahl (daglig leder) og Julie Espenes (personalsjef).

EcoSound består av Maria Thorsen (produktsjef), Solveig Javenes Flaa (salgssjef), Mari B. Brødsjømoen (økonomisjef), Andrea Haugesten (markedssjef), Marie Weydahl (daglig leder) og Julie Espenes (personalsjef).

 

Fra Kina til Sørlandet

Jentene designet en høyttaler i tre som samlet og forsterket lyden, helt naturlig. Og med en åpning til å plassere mobilen i som skrånet nedover, sørget de for at høyttaleren passet til de aller fleste mobiltelefoner, så lenge lyduttaket på telefonen var i en av endene

Da designet var på plass og neste steg var å få høyttaleren produsert, fant de en fabrikk i Kina som kunne stå for tilvirkningen. Planen var å lage høyttaleren av tresorten bambus – et materiale som både er slitesterkt og bærekraftig.

Det fantes riktignok flere ulemper med å sette produksjonen til et land så langt unna. Blant annet var det ikke spesielt gunstig for miljøet å transportere høyttalerne helt fra Kina til Norge, og det ble også vanskeligere for dem å ha kontroll på hvilke etiske og sosiale forhold høyttaleren ble produsert under.

Marie og co bestemte seg derfor for å trå et steg tilbake og gjøre enda grundigere research. Og flaks var det – for snart viste det seg at det allikevel fantes en fabrikk på Sørlandet som kunne ta på seg jobben.

Elektronikk er vel og bra, men det fører med seg masse skadelig avfall. Det ville ungdomsbedriften EcoSound gjøre noe med!

Elektronikk er vel og bra, men det fører med seg masse skadelig avfall. Det ville ungdomsbedriften EcoSound gjøre noe med!


Bambus ble byttet ut med treslaget eik, slik at heller ikke materialet måtte fraktes fra en annen verdensdel. På samme måte som med bambus, var også eik både solid og biologisk nedbrytbart.  

– Prototypen valgte vi allikevel å produsere i Kina, ettersom vi som ungdomsbedrift ikke hadde råd til å gjøre produksjonen i Norge før vi hadde tjent noen penger. Da vi ble intervjuet av NRK Sørlandet kom det derimot ikke tydelig frem at den framtidige produksjonen skulle foregå lokalt, og da fikk vi høre det av seerne: «Hvordan kunne vi, som utga oss for å være miljøbevisste, legge produksjonen til Kina?», forteller Marie.

– Selv om det aldri er gøy å få kritikk, var det nyttig å erfare at folk følger med. Og det er jo egentlig bare bra at forbrukere er kritiske og stiller krav til bedrifter.

For sikre at driften var bærekraftig i alle ledd, måtte de også ta bevisste valg når det gjaldt emballasje og transport.

– For å beskytte høyttaleren i esken, valgte vi å bruke resirkulerbart treull istedenfor plast. Emballasjen bestilte vi fra en miljøvennlig bedrift i Østfold som ikke benytter seg av giftstoffer. Og for å frakte høyttalerne fra fabrikken, brukte vi min elbil.

 

Gir mer enn de tar

Siden EcoSound benyttet seg av naturens resurser for å lage produktet sitt, ønsket de også å gi noe tilbake. For hver solgte høyttaler, plantes det derfor et tre.

– Vi gjør det via organisasjonen One Tree Planted, som planter trær rundt om i verden. Våre trær plantes i Amazonasregnskogen, hvor det er mye nedhugging av regnskog.

Og folk likte det de hørte. Ungdomsbedriften solgte nærmere 300 høyttalere, og fikk masse positive tilbakemeldinger på at de valgte å satse bærekraftig.

– Det å være miljøbevisst er veldig «inn», og vi merker at flere og flere blir opptatt av det, spesielt i de store byene. Folk liker tanken på at de bidrar til å gjøre noe godt for verden, og er derfor kapable til å velge vår høyttaler framfor en ikke-miljøvennlig variant med bedre lyd. Hadde vi kommet opp med dette produktet for 10 år siden, hadde det antagelig ikke slått like godt an, tror Marie.

Etter at ungdomsbedriften ble avviklet, startet dere aksjeselskap. Hvordan går det med businessen?

– Det går bra! Vi selger høyttalere via nettbutikken vår, men siden vi fremdeles går på skolen kan det bli litt travelt til tider. Nylig solgte vi 40 høyttalere til en bedrift, og nå håper vi flere følger etter, slik at ansatte rundt om i landet kan finne eik under grana i år!

 

EcoSounds bærekraftige tips til deg som skal starte ungdomsbedrift

  • Det kan være veldig vanskelig å komme opp med en god idé i starten, men selv små ideer kan bli veldig store. Vi syntes ikke vi hadde den mest geniale ideen til å begynne med, men siden vi jobbet mye med utformingen av produktet ble det veldig bra til slutt.
     
  • Husk at dere ikke nødvendigvis trenger å finne opp noe helt nytt, men også kan finne bærekraftige varianter av ting som allerede finnes. Tenk bare på elbilen!
     
  • Bruk god tid på research. Vi trodde først ikke det fantes en fabrikk i Norge som kunne produsere høyttaleren vår, men etter å ha gått noen ekstra runder viste det seg at vi tok feil. Det er et godt eksempel på at det er verdt å bruke tid på å sjekke alle muligheter, og ikke bare gå for det som er enklest.
     
  • Samarbeid med lokale leverandører. Da har dere mer kontroll over produksjonen, unngår lange transportetapper og kan bidra til å støtte lokale arbeidsplasser.