Redningen for resirkulering av engangshansker

ENKLERE HVERDAG : Engangshansker brukes flittig av utallige yrkesgrupper. Easy Reuse vil gjøre det så enkelt som mulig å resirkulere engangshanskene på riktig måte.

ENKLERE HVERDAG: Engangshansker brukes flittig av utallige yrkesgrupper. Easy Reuse vil gjøre det så enkelt som mulig å resirkulere engangshanskene på riktig måte.

 
 

Ved å gjøre resirkulering av engangshansker knirkefritt, ble denne bedriften bærekraftig til fingerspissene.

 

Easy Reuse UB

HVA: En ungdomsbedrift som ble startet i 2018 av fire elever ved Kongshavn videregående skole i Oslo. Selskapet ønsker å gjøre forbruket av engangsplasthansker mer bærekraftig.

FORRETNINGSIDÉ: En dispenser som gjør det enkelt å bruke- og resirkulere plasthansker. Den består av en nedre del med plasthansker og en øvre del hvor de brukte hanskene skal kastes og deretter resirkuleres.

LES MER om Easy Reuse UB her og her!

Det å skulle komme frem til en genial forretningsidé er ikke alltid enkelt, og løsningen kommer sjelden helt av seg selv. Det fikk fire ungdommer ved Kongshavn videregående skole i Oslo erfare da de skulle starte sin ungdomsbedrift.

– I starten slet vi med å komme frem til en god idé, og vi følte oss veldig lite kreative. Derfor hadde vi en ordentlig idémyldring, og prøvde å tenke på hva som irriterer oss i hverdagen, forteller Stine Simonsen, som er daglig leder og økonomiansvarlig i bedriften.

Ungdommene snakket om forskjellige problemer som de savnet en bedre løsning på. Da kom de inn på tanken om hvor klissete de blir på hendene når de panter flasker.

– Vår første tanke var at det hadde vært smart å ha en automat for plasthansker når man skal pante flasker. Men tilbakemeldingen var da at det var lite miljøvennlig å innføre mer plastikk i hverdagen. Det fikk oss til å tenke over hvordan plastikkhansker egentlig brukes, forteller Stine.

På den måten fikk gjengen i Easy Reuse virkelig erfare at ingen idéer er dårlige – for den første idéen som ikke slo an, ledet dem inn på et nytt og viktig spor. 

 
EASY REUSE UB:  Den innovative gjengen fra Kongshavn videregående skole består av Stine Simonsen, Madeleine Knudsen, Emilie Restrup og Andor Davoti. Foto: Ungt Entreprenørskap

EASY REUSE UB: Den innovative gjengen fra Kongshavn videregående skole består av Stine Simonsen, Madeleine Knudsen, Emilie Restrup og Andor Davoti. Foto: Ungt Entreprenørskap

 

Nødvendige, men miljøbelastende hansker

Plastikkhansker er nemlig et viktig hjelpemiddel i arbeidshverdagen til mange yrkesgrupper. Alt fra barnehager og tannleger til sykehus og ferskvaredisker er helt avhengige av sterile engangshansker i sitt arbeid. Dette medfører naturligvis en stor belastning på miljøet.

I tillegg fant ungdommene i Easy Reuse ut at de brukte hanskene ofte sorteres feil når de kastes, noe som fører til et enda større miljøavtrykk.

De blir ofte kastet rett i søpla – enten i restavfallet eller i de blå posene. Men plastikkhansker inneholder mange forskjellige stoffer som gjør at de må resirkuleres på en bestemt måte.
— Stine Simonsen, Easy Reuse UB

Dette ville elevene ved Kongshavn gjøre så enkelt som overhodet mulig for forbrukerne.

 

Testing, testing og testing

Fra denne innsikten oppstod deres nye produkt: en todelt dispenser bestående av en nedre del med plasthansker og en øvre del hvor de brukte hanskene skal kastes og deretter resirkuleres.

For å sørge for at hanskene blir resirkulert på riktig måte inngikk de et samarbeid med TerraCycle. I tillegg ble merkevareleverandøren Orkla en viktig samarbeidspartner.

– Vi hadde en mentor i Orkla som vi snakket mye med om hvordan vi skulle utvikle dispenseren. Da fant vi ut at vi skulle lage prototyper, som vi satt ut til pilottester i en matbutikk og en barnehage, forteller Stine.

Gjennom den første pilottesten fikk de unge gründerne nyttige tilbakemeldinger om hvordan produktet deres kunne bli bedre. Men de ga seg ikke der – Easy Reuse utviklet stadig nye prototyper som ble testet igjen og igjen.

– Vi gikk rett og slett ut til markedet hele tiden for å teste ut dispenseren. Det holdt vi på med helt til vi fikk tilbakemeldinger vi var fornøyde med.

 

Sølv i bærekraft

Selv om gjengen i Easy Reuse ikke gikk inn i entreprenørskapsfaget med miljøaspektet som hovedfokus, våknet engasjementet virkelig underveis i arbeidet.

– Vi ville ta tak i hvordan vi bruker og kaster plastikk. Om vi ikke gjør noe nå, kommer situasjonen bare til å bli verre og verre, og det handler tross alt om fremtiden vår, forteller Stine.

Det blomstrende miljøengasjementet ble lagt merke til av juryen bak Bærekraftprisen under NM i ungdomsbedrifter, og sørget for at Easy Reuse ble belønnet med andreplassen i kategorien.

– Det er utrolig morsomt og deilig siden vi har jobbet så hardt for det! Det er veldig godt med en bekreftelse på at det vi gjør har en betydning, og at vi gjør noe viktig for fremtiden.

Selv om den hardtarbeidende gjengen gjerne skulle fortsatt utviklingen av bedriften, har de innsett at det rett og slett blir for mye arbeid ved siden av tredjeklasse på videregående.

– Men selv om det har vært mye arbeid, har det vært veldig morsomt! Man får et helt nytt perspektiv på hvordan arbeidslivet kan se ut når vi er ferdige på skolen, forteller Stine.

SØLV:  Under NM i ungdomsbedrifter i Lillestrøm vant Easy Reuse også pris for sin godt gjennomførte utstilling. Foto: Ungt Entreprenørskap.

SØLV: Under NM i ungdomsbedrifter i Lillestrøm vant Easy Reuse også pris for sin godt gjennomførte utstilling. Foto: Ungt Entreprenørskap.

 

Easy Reuse sine bærekraftige tips til deg som skal starte ungdomsbedrift:

  • Sørg for at bedriften består av personer med forskjellige egenskaper. Vi startet som tre venninner, men fant raskt ut at vi var veldig like. Derfor fikk vi en fjerdemann med på laget som gjorde sammensetningen komplett.

  • Bruk målgruppen aktivt for å teste om produktet deres fungerer som det skal.

  • Dere behøver ikke nødvendigvis å fokusere så mye på bærekraft akkurat idet dere skal komme på en idé. Det kan være bedre først å finne et problem eller et behov, og så finne en bærekraftig løsning på det.

  • Hvis dere står mellom en halvgod bærekraftig idé og en annen veldig god idé, bør dere gå for den beste idéen og deretter trekke bærekraft inn i løsningen.